Airco installatie en onderhoud, waar let u op?

Waar let u op bij airconditioning?

Een goed werkende airconditioner zorgt voor een prettige omgeving. Op warme dagen zorgt een airco voor verkoeling. En in combinatie met een warmtepomp zorgt de installatie voor warme lucht. Bovendien kan een airconditioner de lucht zuiveren en ontvochten. Daarvoor is het wel belangrijk dat de airco goed geïnstalleerd en onderhouden is. Lees hier waar u op moet letten bij airco installatie en onderhoud.

Waar let u op bij airco installatie

Het installeren van een airco kan vrij eenvoudig. Veel systemen zijn gemakkelijk op te hangen aan de muur of het plafond. In sommige gevallen bestaat de airconditioner uit een binnen- en een buitenunit. Let er in dat geval op dat de airco bevestigd wordt aan een muur waarin geboord kan worden. Houd ook rekening met het eventueel wegwerken van de leidingen van de airconditioner. Let er wel op dat de airco minder dan drie kilo koudemiddel bevat. Een zwaarder apparaat moet door een erkende monteur geïnstalleerd worden.

Waar let u op bij airco onderhoud

Om er zeker van te zijn dat de airco goed blijft werken is het belangrijk om deze op de juiste manier te onderhouden. Alle vaste airconditioners zijn voorzien van een filter om vuil van buiten weg te houden. Een vervuilde filter zorgt voor een verminderde luchtstroom. Let er dus op dat u de filter van uw airco ongeveer 4x per jaar reinigt. Daarnaast moet zo nu en dan het koelmiddel aangevuld worden. Het is belangrijk om te weten dat er een verplicht onderhoud geldt voor airconditioners met meer dan 3 kilo koelmiddel. Let er ook op dat de airco regelmatig gecontroleerd wordt op verstoppingen en lekkages. Deze zijn vanaf de buitenkant niet direct zichtbaar, maar zorgen voor een slechte werking van de airco.

Vond u dit nuttig? Centraal Document Installatie Educatie (CDIE) verstrekt regelmatig informatie over uiteenlopend installatiewerk. Dus, houd de website in de gaten voor meer handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *