Verspanen waar moet u rekening mee houden?

Het proces van het verspanen

Verspanen is een voorbeeld van materiaalbewerking zoals metaalbewerking. Materiaal dat goed verspaanbaar is, is vaak minder goed lasbaar. Verspanen is een ingewikkeld proces dat afhankelijk is van een boel factoren. Daarom houden vakmensen altijd rekening met bepaalde zaken bij het verspanen. Welke zaken dat zijn? Dat leest u hier!

De spaandikte

De spaandikte is van groot belang voor een goed verspaningsproces. Spanen die te dik of te dun zijn, hebben een negatief effect op het hele proces. Wat de juiste dikte is, wordt beoordeeld op de voedingssnelheid, snijdikte en snedediepte. Daarnaast dient er ook gekozen te worden voor het juiste materiaal en gereedschap.

Gereedschapskeuze

Het kiezen van het juiste gereedschap is het belangrijkste in het verspaningsproces. Hierbij is het materiaal belangrijk, maar ook de geometrie. De geometrie van het gereedschap hangt af van de volgende elementen:

  • De wighoek
  • De vrijloophoek
  • De spaanhoek

Door de geometrie van het gereedschap aan te passen zijn verschillende snij-elementen te bewerkstelligen.

Materiaalkeuze

De juiste kennis over het te verspanen materiaal is essentieel. Elke soort metaal heeft zijn eigen eigenschappen. Vaak ligt de materiaalkeuze al vast. Toch is het goed om rekening te houden met de mechanische eigenschappen van het materiaal en de bewerkingseigenschappen. Tot slot is het van belang om rekening te houden met de warmte-inbreng die vrijkomt bij het verspaningsproces.

De spiraalhoek

De spiraalhoek is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de frees. De spiraalhoek betekent hier de as van de cilinder. Dit bepaald hoe eenvoudig de frees materiaal afneemt. Het is goed om hierop te letten.

Veiligheid boven alles

Het op te spannen werkstuk is het allerbelangrijkste van het hele gebeuren. Hiervoor dient het eerst zo goed mogelijk opgespannen te worden. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt! Een verkeerde spanning zorgt voor instabiliteit en trillen. Als verspaner werkt u met machines en zware gereedschappen. Het is hierbij belangrijk dat u goed voor uw eigen veiligheid en die van uw collega’ s zorgt.

Heeft u weinig tot geen ervaring met verspanen? Ga dan niet zelf aan de slag, maar raadpleeg altijd een specialist in verspanen! Heeft u nog tips voor verspanen en waar rekening mee gehouden dient te worden? Laat het ons weten via het contactformulier .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *