CAD tekeningen: het wat, waarom en wie?

Als u CAD tekeningen nodig heeft

Voor projecten in bijvoorbeeld de bouw of de civiele techniek moeten CAD tekeningen gemaakt worden. Maar wat zijn dit eigenlijk voor een tekeningen? Is het werk van een architect niet voldoende? Wij zochten het voor u uit. Lees in dit blog wat CAD tekeningen precies zijn, waarom het werk van een architect niet voldoende is en wie deze tekeningen voor u kan maken.

Wat zijn CAD tekeningen precies?

‘CAD’ is de afkorting van Computer-Aided Design. Hiermee wordt het maken en ontwerpen van tekeningen bedoeld met behulp van computers. Deze tekenmethode wordt veelvuldig gebruikt in onder andere de bouw en de civiele techniek. Er bestaan verschillende computerprogramma’s waar CAD tekeningen mee gemaakt kunnen worden. Bekende zijn AutoCAD, Tekla, Inventor en Revit. Ook BIM wordt vaak genoemd als programma. Hiermee worden tekeningen omgezet tot informatiemodellen. Naast de verschillende CAD programma’s kan er ook onderscheid gemaakt worden in de weergaves of dimensies. Zo bestaan er 2D-, 2½D- en 3D-systemen.

Waarom moeten er CAD tekeningen gemaakt worden?

Bij het ontwerpproces van een gebouw, brug, tunnel of ander kunstwerk wordt vaak begonnen met een schets. Vervolgens werkt een architect deze schets uit tot een gedetailleerder geheel. De volgende stap ligt bij een CAD tekenaar. Deze moet van de tekening van de architect een kloppend geheel maken. De maten moeten kloppen. Er moet berekend worden hoeveel gewicht het gebouw of de brug kan dragen. En er moet een helder bouwplan ontwikkeld worden, zodat zowel de opdrachtgever als de aannemer een duidelijk beeld krijgen van wat er precies gemaakt gaat worden. Door met een computerprogramma CAD tekeningen op te stellen, kunnen al deze bovenstaande punten bereikt worden. Met een vlekkeloos bouwproject als gevolg.

Schakel een ervaren tekenaar in voor het maken van de CAD tekeningen

U begrijpt het al, voor het maken van de CAD tekeningen heeft u een CAD tekenaar nodig. Hoe komt u hieraan? Er bestaan verschillende ingenieursbureaus die zeer ervaren, volledig opgeleide en up-to-date CAD tekenaars aanbieden voor uw project. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven, om zodoende bij de juiste professional uit te komen. Let wel; kies alleen voor CAD tekenaars die werken volgen het 4 ogen principe en die ingezet worden volgens een garantieregeling. Zo weet u zeker dat de kans op menselijke fouten zo goed als uitgesloten is en bent u verzekerd van een kwalitatief en duurzaam resultaat. Wij zijn erg benieuwd naar wat er straks gebouwd gaat worden volgens uw nog te ontwikkelen CAD tekeningen!