Wanneer zelf doen en wanneer hulp inschakelen?

Iedereen is klusser, of toch niet?

Kijk op social media, in magazines, naar tv programma’s en zelfs in de krant: het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen compleet eigenhandig en zonder professionele hulp dingen kan realiseren. Bier brouwen, kleding maken, muren schilderen. Het lijkt uiterst eenvoudig allemaal. Maar klopt dit wel? Wij trekken toch onze vraagtekens bij al deze enthousiaste plaatjes, verhalen en videobeelden. Om te achterhalen of klussen echt zo eenvoudig is als het lijkt, namen we voor dit blog het schilderen op de proef. Is schilderwerk eenvoudig zelf te klaren, of is het verstandiger hier een professioneel schildersbedrijf voor in te schakelen?

Net zoals op de foto

Sla een gemiddeld foldertje van een bouwmarkt over en de foto’s van de schilderende mensen (voornamelijk vrouwen) springen je in het oog. Daarnaast staat uiterst helder opgesomd wat je zoal kunt kopen bij die bouwmarkt om dit plaatje in je eigen huis tot werkelijkheid te brengen. Je rijdt naar de winkel toe en laad je winkelkarretje vol. Overall? Check. Verfpot? Check. Verfroller? Check. Verfbakje? Check. Je rijdt terug naar huis aan gaat vol goede moed aan de slag. Tenminste.. Hm, eerst maar eens de te schilderen plek een beetje vrijmaken van spullen die niet geverfd moeten worden. Schilderijtjes van de muur en kastjes aan de kant. Kun je daarna meteen beginnen? Nee. Plak eerst de spullen in de nabije omgeving af waar geen verf op mag komen. Met oude kranten bijvoorbeeld. Zodra dat gedaan is, en we weer een half uur verder zijn, kan aan het schilderen begonnen worden, toch?

Maak het te schildereren oppervlak schilderklaar

Wil je bijvoorbeeld je deur een nieuw kleurtje geven? Dan is het niet verstandig de nieuwe verf meteen over de oude verf heen te schilderen. Binnen no time begint deze nieuwe verf af te bladderen, omdat deze niet goed gehecht is aan je deur. Daarom moet je je deur eerst even schuren. En bewerken met terpentine. Als je een gladde deur hebt, is deze klus nog niet zo ellendig, maar beschik je over een deur met randjes, reliëf en raampjes? Dan is het schuren ervan een zeer nauwkeurige en tijdrovende klus. Kijk jij juist uit naar zo’n ambitieuze klus? Houd jij van precies werk? Dan raden we je aan dit schilderwerk zelf te voltooien. Maar voel jij er niet veel voor de hele dag in touw te zijn met afplakken, schuren, verven, wachten, nog een keer verven en dan uiteindelijk niet eens zo tevreden te zijn over het amateuristische resultaat? Schakel dan een professional in.

Ga op zoek naar een schildersbedrijf

In heel Nederland zijn ervaren en bekwame schildersbedrijven te vinden. Ga op zoek naar een schildersbedrijf als jij niet tot die groep behoort die ‘lekker zelf aan de slag wil’. Wellicht ligt er een andere hobby op jou te wachten, zoals bier brouwen of kleding maken. Maar schilderen? Nee, laat dat maar aan de echte schilders over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *